Српски дечји језички камп „Вук С. Караџић”

 

За Србе у Мађарској овај камп је од великог значаја, јер долазе српска деца која не похађају наставу на српском језику, а код куће немају прилике, или веома мало користе свој матерњи језик. Српски  језички камп им је скоро једина могућност да вежбају, негују и очувају српски језик.

 

Трудимо се да се камп одржава у разним местима Мађарске. 2010. године смо организовали камп у Печују, у граду европске културе, затим наредне 4 године на Балатону, у Балатонфењвешу, Будимпешти, а једном приликом смо успели да организујемо у Митровцу на Тари.

 

За очување српског идентитета, најважнију улогу има употреба и нега матерњег језика. Српској деци у Мађарској, која једино унутар породице, односно у ужој средини причају српски, камп пружа могућност интензивног коришћења матерњег језика.

 

Програм кампа је осмишљен тако да деца кроз језичка занимања, креативна занимања и разне игре, на основу образовних критеријума, прилагођеним одређеном старосном добу, упознају лепоту српског језика.

 

Циљ је да се кроз дружење са својим сународницима јача осећај националне припадности.

Рад у кампу има свој уходани ритам: пре подне су часови занимања, после подне кратак одмор. У поподневним сатима је рад у секцијама (литерарна, ликовна, музичка, спортска, драмска...). Увече су такође програми: позоришне представе, разни забавни програми, путем којих се деца анимирају да што више слушају и причају српски.

 

На овај камп позивамо и децу српске народности из Хрватске, Румуније и Србије. Желимо да јачамо међународни карактер пројекта. Наш циљ је да дамо прилику српској деци из расејања и матице да се упознају, друже и уз квалитетан програм проведу дане камповања.

 

 

 

 

 

Такмичење у рецитовању и казивању прозе

 

Сваке године у јесен одржава се такмичење у рецитовању и казивању прозе. Учесници су основношколци, гимназијалци и студенти славистичке катедре у Будимпешти и Сегедину. На овом такмичењу казују се дела искључиво српских писаца.  Учесници су према узрасту и нивоу знања српског језика подељени у 2 категорије и 6 група. Најбољи међу њима буду награђени дипломама и поклон-књигама.

 

 

Циљеви такмичења:

- развијање језичке културе Срба у Мађарској;

- укључивање што већег броја ђака и наставника у систематски рад на неговању српске језичке културе;

- упознавање што већег броја припадника српске народности са вредностима српске књижевности, посебно оне поникле са територији Мађарске.

 

Услови учешћа:

Такмичар треба да интерпретира једну песму или један прозни текст српског књижевника. Избор песама и књижевних прозних текстова је слободан, једино се тражи да казивање буде временски ограничено (три минута) и да одговара узрасту ученика.

 

Ученици се такмиче у две категорије:

1. ученици који похађају школу где се српски језик предаје као предмет

2. ученици који похађају двојезичне школе и школе са српским наставним језиком.

 

Такмичари у оквиру прве категорије су подељени у две групе:

  • Прва група: нижи разреди (од 1. до 4. разреда)

  • Друга група: виши разреди (од 5. до 8. разреда)

 

Такмичари о оквиру друге категорије су подељени у пет група:

  • Прва група: нижи разреди (1 и 2 разред)

  • Друга група: нижи разреди (3 и 4 разред)

  • Трећа група: виши разреди (од 5. до 8. разреда)

  • Четврта група: гимназија

  • Пета група: студенти

 

Стручни жири вреднује наступ сваког такмичара и најбољим учесницима додељује награде. При вредновању наступа и додели награда жири обраћа пажњу на језичке могућности и средину из које такмичар долази.

На такмичење се пријављује писмено, путем пријавних листова.

 

 

 

 

 

Курс српског језика

 

 

Два пута годишње организујемо курс српског језика за све заинтересоване који желе да науче језик на средњем нивоу.

 

Број група зависи од броја полазника и њиховог нивоа знања језика.

  

 

Усавршавање


Путем конкурса, Министарство образовања Републике Мађарске обезбедило је средства за стручно усавршавање просветних радника српске мањинске заједнице. Сваке године посећујемо основне школе, гимназије, вртиће и ђачки дом у Београду и у заједничком раду са колегама размењујемо искуства у циљу стицања знања и вештина за развој наставе на српском језику у Мађарској.

 

Усавршавање (у просеку група до 20 наставника и васпитача из српских школа у Мађарској) организујемо у јесен у трајању од 5 радних дана.

 

До сада смо остварили веома успешну сарадњу са Земунском гимназијом, Oсновном школом „Светозар Милетић” из Земуна, Предшколском установом „Лептирић” и Ђачким домом „Јелица Миловановић” из Београда.

Додела плакете „Најдражи учитељ”

 

Признање НАЈДРАЖИ УЧИТЕЉ се додељује српским просветним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању деце и младих, неговању и очувању српског језика, културе, традиције и идентитета на територији Мађарске.

Право да буду предложени за доделу признања НАЈДРАЖИ УЧИТЕЉ имају: тренутно запослени у предшколским установама, основним школама, као и средњој школи, ђачком дому и високошколским установама на територији Мађарске, као и просветни радници који су свој радни век посветили очувању српског језика и идентитета и тренутно су у пензији.

Пројекти

Поред стручних педагошких
и методолошких задатака, Центар је реализовао и следеће пројекте:

 

kamp7.jpg
kamp7.jpg

press to zoom
kamp8.jpg
kamp8.jpg

press to zoom
ceca1.jpg
ceca1.jpg

press to zoom
kamp7.jpg
kamp7.jpg

press to zoom
1/4