top of page
  • С.Ђ.

Година са мноштвом разноликих програма

Батањска двојезична српска основна школа и забавиште оставила је иза себе веома садржајну јесен. Програми су се низали, па је ученицима и забавиштанцима било задовољство да проводе време у тој институцији.


Познати кореограф Љубомир Вујчин провео је у друштву наших основаца у Батањи три дана и поставио две нове кореографије, које ће се наћи на њиховом новом репертоару. Са ученицима од 1. до 4. разреда радио је игре из Мачве, док је старијим основцима поставио кореографију „Ниш”. У раду су подједнако уживали ученици и кореограф, који већ годинама подучава генерације деце на Кампу фолклора у Батањи. Сусрету су се радовала и деца, и свима знани Миле. Играчима из Батање преостаје увежбавање нове кореографије.



Планирају да је први пут прикажу батањској публици на великом новогодишњем балу, у јануару. У новембру, месецу здравља, школа је по трећи пут организивала такмичење под називом „Најздравија ужина”.

Ученици су се такмичили у две категорије. Нижи и виши основци припремили су интересанте, здраве ужине. Уобичајeни дечји сендвичи добили су богатији и необичнији изглед, док су кроз воће и поврће унели мало стваралачке свежине. На столовима су се нашле веома узбудљиве комбинације. Жири није имао нимало лак задатак да одреди победнике. Бодовали су витамине, разнолкост и целокупан изглед. Награђени ученици су добили вредне награде и дипломе.



Ученици виших и нижих разреда посетили су Позориште „Јокаи” у Бекешчаби. Старији основци су погледали мјузикл „Заљубљени у Анкони”. Ова музичка прича проткана сплеткама и занимљивостима освојила је срца ученика виших разреда. Они мало млађи су погледали представу под називом „Јожиаш, убица ђавола”.

По први пут, у школи је обележен и Дан мађарског језика. Чланови актива мађарског језика одлучили су да изненаде ученике, те су им припремили интересантно такмичење у правопису и лепом писању. Најбољима су припале лепе награде, књиге и школски прибор.

Четрдесетседам основаца се ове године такмичило на школском такмичењу у рецитовању на српском језику.



Велики број основца је тог поподнева рецитовао, а уједно и уживао у дечјој поезији. Репертоаром су обиловали стихови модерне дечје поезије, који се допадају малишанима. Захваљујући савесном и вредном раду учитеља и наставника на припремању деце, жири је имао веома тежак задатак. После уживања у песничком поподневу, морали су донети и важне одлуке. Многи су се нашли на победничком постољу, али је и по која суза засјала у крајичку ока. Ученици су награђени књигама, дипломама, похвалницама и слаткишима за свој велики допринос промовисању дечје поезије и подстицању читања. Они најбољи су узели учешће на државном такмичењу у рецитовању, које је организовано у Будимпешти.

Ученици српске школе у Батањи су присуствовали Дану заштите животне средине, у Дому културе, који је део пројекта под називом „За зелену и здраву Батању”. У холу ове институције погледали су изложбу „Зазелени и покрени се”. Деца су, затим, учествовала у бројним интерактивним играма, током којих су освежили и стекли нова знања о заштити животне околине и значају еколошке свести.



Након само неколико дана паузе, захваљујући Српском педагошком и методолошком центру и Српском позоришту у Мађарској, батањске малишане је посетило Дечје позориште из Суботице, са представом „Пао с крушке”. Ученици су и током ове представе имали прилику да науче, или да се подсете, како се чува природа и свет око себе. Уживали су у музици, глуми и игри током целе представе, док су на самом крају заједно заиграли уз песму из представе. Одржавање представе је финансијски помогла Фондација „Бетлен Габор” и Уред премијера.

Школарци и забавиштанци се полако припремају да крену на дуго очекиван зимски распуст. До тада их очекују још неколико активности и припрема за велики новогодишњи бал у јануару.



bottom of page