top of page
  • Д.Д.

27. такмичење у рецитовању и казивању прозе

Под геслом „Кад речи добију крила”, а у организацији Српског педагошког и методолошког центра у Будимпешти по двадесет и седми пут је приређено Државно такмичење у рецитовању и казивању прозе српских средњошколаца у Мађарској. Тако су се крајем новембра, у аули Српског образовног центра „Никола Тесла” на Тргу ружа окупили они најхрабрији који су се потрудили да науче песму или одломак прозног дела како би се опробали у том нимало лаком надметању.



Жири су чинили професори Јулијана Которчевић, директорка Српског педагошког и методолошког центра, Андреа Мештер Апјокне, шеф Актива разредних старешина  и Драгомир Дујмов, шеф Актива за српски језик и књижевност.

На самом почетку учеснике је поздравила директорка др Јованка Ластић која је у својој краткој беседи скренула пажњу да се Државно такмичење у рецитовању и казивању прозе одржава у нашој гимназији, пошто је она једина српска средња школа у Мађарској, што подразумева да се наши гиманзијалци сваки пут међусобно такмиче. Она је свима пожелела много среће и успеха приликом такмичења.

Одмах потом реч је преузела Јулијана Которчевић која је нагласила важност овог сусрета и надметања чиме доприносимо очувању и неговању српског језика на овим просторима.

Затим су уследиле рецитације и казивала се проза. Било је укупно осамнаест учесника. Жири је жустро бележио своје утиске и опаске што је на крају такмичења било од посебног значаја.

Већина такмичара се одиста потрудила да научи, увежба и лепо казује стихове или пак одломке прозних дела. Било је и оних који су грешили, али није било ниједног учесника који није дао све од себе да успе. Наравно, није лако стати пред публику, остале учеснике и жири. Нимало није једноставно да се врхунским еланом у умешношћу преносе мисли и емоције песника и писаца.

Жири није имао лак задатак да одабере оне нејбоље. На крају је ипак донета праведна и једногласна одлука. Јулијана Которчевић је одмах на почетку свога обраћања похвалила учеснике, али је указала и на понеке недостатке које би у будуће требало кориговати. Она је нагласила да сваки учесник мора лепо да артикулише, да не прогута крај речи, јер се тиме губи утисак и ужитак. Она је тражила од ђака да у будуће обавезно наведу име аутора и наслов песме или прозе коју казују. Затим је споменула и то да су се поједини такмичари појавили у тренерци што никако не приличи оваквој манифестацији. После ових опаски, она је са задовољством уз честитке уручила дипломе и поклон-књиге најбољима. Овај пут на првом месту завршила је Радмила Вуковић, 9/а, друго место је припало Димитрију Петровићу, 12/б, док је треће место освојила Магдалена Анић, 10/ц. Посебна похвала са поклон-књигом уручена је Дуњи Илић, 11/ц и Стевану Арсићу, 10/ц.  

Пригодна декорација дело је Аните Шухајде, професорке ликовне културе. Ову веома лепу и корисну манифестацију подржала је Влада Мађарске, а такође и Фонд „Габор Бетлен”.




bottom of page