top of page
  • ДМ

Лепу реч и даље негујемо и чувамо

У Српској школи у Ловри, подружници СОЦ „Никола Тесла“, крајем новембра одржано је Државно такмичење у рецитовању и казивању прозе на српском језику, у организацији Српског педагошког и методолошког центра. Као и свих претходних година, мото овог такмичења је био „Кад речи добију крила“.



Такмичење у рецитовању је једна од манифестација којом се ученици подстичу да негују лепу реч и лепо говор, а у данашње време се више него икад осећа потреба за тим, с обзиром да смо сведоци све сиромашнијег речника младих, употребе туђица и англицизама, као и сленга који су се одомаћили у свакодневном животу и комуникацији, како писаној тако и усменој.



Након обавештења и позива свим школама да пријаве учеснике, на мејл Српског педагошког центра пристигао је заиста велики број пријава, па су из тог разлога школе организовале предтакмичења, о чему смо и писали у неком од претходних бројева нашег недељника. Они ученици који су прошли ту селекцију и проверу, стигли су и на такмичење у Ловру.



Након увида у број пријављених ученика, формирале су се групе за такмичење, у које су ученици сврстани по узрасту, па је тако преко 130 учесника распоређено у 5 група. Ове године је било мало пријављених из школа у којима се српски језик учи као предмет, док су остали учесници били ученици школа у којим се настава одвија на српском језику.



Осим ученика из Ловре, на такмичење су се пријавили и ђаци из Батање, Сегедина, Будимпеште, Деске и Бате и сви су стигли пре заказаног почетка такмичења. Тога дана могле су се чути песмице од наших познатих аутора: Мирослава Антића, Љубивоја Ршумовића, Десанке Максимовић, Јована Јовановића Змаја, Душка Радовића, Владислава Петковића Диса, Војислава Илића и многих других.



У новој фискултурној сали српске школе у Ловри, све ученике, као и њихове учитељице, наставнице, професорке и професоре, у име организатора поздравила је Јулијана Которчевић, директорка Српског педагошког центра, изразила задовољство због тако великог интересовања за ову манифестацију и свим учесницима пожелела много успеха у такмичењу. Такође их је обавестила које ће се групе где налазити и ко ће бити жири:

1-2. разред – Горан Карагић и Весна Зечев

3-4. разред – Бранислава Ковачев и Дора Копуновић

5-6. разред – Александра Вељковић и Наташа Кривокапић

7-8. разред – Аница Пандуровић и Миленко Радић

Овогодишњи председник жирија је била учитељица Весна Зечев.



Такмичење се завршило за око сат времена, а након тога, док су ученици ручали, чланови жирија су имали времена да се консултују и одаберу победнике. У свакој групи су одабрани ученици за 1, 2. и 3. место, а посебно су и похваљена по два ученика у свакој групи. После паузе су сви учесници добили захвалнице за учешће и оно што највише воле – по чоколаду, док су награђени добили по књигу, у складу са својим узрастом, и диплому или похвалу.

Куповину чоколада је финансирала породица Кашанин из Ловре, док се професорка ликовне културе Анита Шухајда побринула за сценографију, школа је обезбедила превоз за такмичаре из Будимпеште, а Фондација „Бетлен Габор“ и Уред премијера су финансијски помогли реализацију ове манифестације.



Награђени ученици по групама су:


1-2. разред

1. Оливер Мојзеш, Деска

2. Ана Сремчевић, Будимпешта

3. Норберт Рајмунд Керекеш, Батања

Похваљени: Луца Нађ, Ловра и Вукашин Игњатовић, Сегедин


3-4. разред

1. Мила Бадонич, Будимпешта

2. Бенет Петер Хорват, Сегедин

3. Ана Никшић, Сегедин

Похваљени: Оливија Ковач Јакаб, Ловра и Рокуш Чобан, Сегедин

У овој категорији жири је доделио још две посебне похвале и то ученицима из Бате, који су се прикључили овој групи, иако српски језик уче као предмет: Милошу Радовану и Мирку Чупићу.


5-6. разред

1. Миона Игњатовић, Сегедин

2. Дарко Карагић, Ловра

3. Ангелина Радовановић, Будимпешта

Похваљени: Ана Богларка Трајер из Батање и Константин Вујаковић, Будимпешта


7-8. разред

1. Филип Монторо Марјановић, Будимпешта

2. Ана Кереши, Батања

3. Тијан Ципот, Ловра

Похваљени: Калина Зељковић, Будимпешта и Хеди Грунчић, Батања





bottom of page