top of page
  • ПМ

Балатонфењвеш 2013.

Учесници Српског језичког кампа „Вук Кaраџић” окупили су се по четрнаести пут да уз дружење и забаву усаврше знање матерњег језика. Лоше време спречило је кампере да део времена проведу на плажама Балатона, па је уходана екипа педагога имала нешто више посла него раније.

Српски педагошки и методолошки центар је у сарадњи са Српском самоуправом у Печују и Српском самоуправом II кварта у Будимпешти, по 14. пут приредио традиционални Српски језички камп „Вук Кaраџић”, у нади да ће једнонедељна манифестација на обали Блатног језера поново обиловати дружењем, забавом и купањем.

Од свега набројаног није било једино овог последњег, због лоших временских услова који су владали током одржавања кампа.

Метеорологија никако није била наклоњена камперима.

Међу 75 учесника нашла су се и деца из Хрватске, предвођена Богданком Срдић-Вулпе, чланом Одбора за културу и образовање Српског националног вијећа из Загреба. Госпођа Срдић-Вулпе се од самог почетка табора надала да ће се барем jеданпут окупати у „мађарском мору”, али јој се жеља није остварила.

Међутим, упркос лошем времену, учесници табора кућама су отишли, како нам рекоше, препуни дивних успомена.

Кампери су поред дружења, забаве и учења имали и додатне програме за које се побринула уходана педагошка екипа предвођена Јулијаном Которчевић.

На самом старту кампа учесници су подељени у групе; са ђацима 3. и 4. разреда радили су Дијана Алексов и Марко Гажић, а ученике 5. и 6. разреда предводиле су Оливера Младеновић-Мунишић и Мира Живић.

Седмаци и осмаци припали су Гордани Ђерђ и Драгани Меселџији, док су за гимназијалце били задужени Мирјана Трагор и Томислав Хоторан.

Секције су се активирале већ првога дана камповања.

За хорску секцију и увежбавање популарних дечјих песама, слично претходним годинама, била је задужена Оливера Младеновић-Мунишић, док је ликовна радила на челу са Марком Гажићем.

Стручним педагозима су од помоћи били и други радници у школи, па је тако спортском секцијом руководио Владан Јовановић.

Спортска такмичења приређена су у фудбалу, шаху и стоном тенису, а ван конкуренције играла се кошарка и неке друге спортске дисциплине.

Део организационе екипе био је и Иван Видицки, административни референт у земаљској самоуправи. Упркос хладном времену и ветру, полазници су имали прилику да уживају у разноврсним програмима међу којима се нашла традиционална роштиљада, затим дискотека , избор за мис и мистера, квиз „Ко шта зна”, „Шиз-фриз”, Маскенбал итд.

У недељу, 30. јуна, пред званицама и родитељима представљен је један сасвим другачији програм. Кроз шаљиве литерарне текстове, прикладне песме и плесове, кампери су успешно положили својеврстан испит из српског језика и народне књижевности, којој је био посвећен овогодишњи табор.

Наступи учесника испраћени су аплаузима, а исто тако топло поздрављени су и победници спортских надметања којима су додељени пехари.

На шаховском турниру 3. Место је припало Илији Куртешу. Друго место је освојила Река Етвеш, док је прошлогодишњи успех поновио и 1. Место заузео Бела Војнић.

У стоном тенису треће место припало је Милораду Ластићу, другим местом могао се подичити Андреј Бачи, а победник је био Данијел Веселинов.

У фудбалском надметању учествовало је пет екипа. На крају такмичења треће место заузела је Португалија, друго место освојио је Бразил, док се ловоровим венцем и првим местом окитила Боцвана, предвођена капитеном Милорадом Ластићем. Најуспешнији стрелац и најбољи играч фудбалског турнира био је Данијел Веселинов.

Последња ноћ у кампу била је уједно и најлуђа, када је приређена права фешта.

Кампери су у веселом расположењу обележили крај 14. Српског језичког кампа „Вук Караџић”.

Догодине их чека јубиларни петнаести, а већ је сасвим сигурно да ће он обиловати новинама у концепцији. Како смо чули од креатора овог начина едукације деце и младих, неопходно је да се табор, који има значајну улогу у јачању идентитета и промовисању српске културе у Мађарској, освежи новим језичким и другим садржајима.

Извор: СНН

bottom of page